Lekkere asperges

Aspergegroei:

Asperges zijn een arbeidsintensieve groente. De aspergeplanten worden in de grond gezet en daaroverheen komt een klein heuveltje zand. De aspergeplant moet dan eerst een jaar groeien voordat ze voor de 1e maal gestoken mogen worden. Na 1 jaar worden de “bedden” hoger opgeploegd zodat de asperge ± 20cm. kan groeien voordat hij boven de aardoppervlakte uit komt. 1 plant kan gaat ongeveer 10 jaar mee.

Soorten:

We hebben verschillende soorten asperges. Ook hebben we een nieuw ras, waarvan de schil zeer dun is, zodat je deze ‘bijna’ niet moet schillen.

Aspergegroei
Asperges steken

Het steken:

De aspergebedden worden voor het begin van het seizoen opgeploegd en bedekt met zwart/witte folie. Deze folie zorgt ervoor dat het daglicht de asperge niet kan bereiken zodat deze mooi wit van kleur blijft.

Ook maken wij voor een deel gebruik van kleine tunneltjes over de bedden. Dit zorgt voor een vroege oogst. Het steken van asperges gebeurd dagelijks. Onder ideale omstandigheden groeit de asperge ± 10cm per etmaal. Na het steken worden de asperges voorgekoeld in water en daarna nog minimaal 6 uur gekoeld in water.

Hierna worden ze door ons gewassen, op lengte gesneden en gesorteerd op kleur en dikte. Nu zijn ze klaar voor consumptie en verkopen we ze aan huis of op marktjes. Zodat we dit heerlijk ambachtelijk product recht van’t veld aan de man kunnen brengen.

Het schillen:

Sinds vorig jaar hebben wij ook een professionele schilmachine. Daardoor kunnen we ook super verse geschilde asperges verkopen. Aangezien men altijd minder werk wil vooraleer te genieten van een lekker gerecht, is de vraag groot voor geschilde asperges.

Verzorging na de oogst:

Nadat we de laatste asperge hebben gestoken, halen we de plastic eraf en kunnen ze doorgroeien. We kunnen exact meten wat de waterbehoefte is van de planten om hen voldoende water en andere voedingsstoffen te geven.

Ook moet dan het onkruid onder controle worden gehouden, zodat de asperge genoeg ruimte krijgen om mooi door te groeien en voedingsstoffen en suikers op te bouwen voor het volgende jaar. Dit doen we uiteraard ecologisch en handmatig en met een kleine tractor zodat we tussen de rijen door kunnen harken, wieden,....

We hebben ook enkele rijen groene asperges.  Deze worden niet in ruggen geteeld en mogen wel zonlicht zien.

Asperges schillen